Dogfrisbee is een fantastische maar intensieve hondensport. Er wordt geestelijk en lichamelijk behoorlijk wat gevraagd van de hond. Daarom zijn een aantal aspecten van belang om bewust mee bezig te zijn;

                                                                                 Jake 9 weken Leeftijd van de hond: De hond is met 18 maanden fysiek volgroeid. Vanaf die leeftijd kunt u de intensiteit van dogfrisbee gaan verhogen. Tot die tijd is er nog heel veel te doen in de frisbeesport. Vanaf een pup zijn er al mogelijkheden. Een pup spelenderwijs laten kennismaken met de frisbee. Tijdens het opgroeien kunt u de frisbee gebruiken als beloning bij de gehoorzaamheidsoefeningen. Verder kunt u vele doggydance-oefeningen leren aan de hond en deze implementeren in de dogfrisbeetraining. Bij 12 maanden oud kunt u meer gaan werken aan de conditite van de hond. Intussen heeft u heel mooi de tijd om de werptechnieken van het frisbee heel goed onder de knie te krijgen, zodat u veilig en verantwoord de frisbees kunt werpen voor de hond. Net als een mens heeft ook een hond de tijd nodig om fysiek en mentaal klaar gestoomd te worden voor intensieve sport. Spieren moeten ontwikkeld worden, pezen en aanhechtingen moeten gesterkt worden, springkracht moet ontwikkeld worden. Mentaal moet een hond er ook klaar voor zijn. Er zijn veel rassen wie met 3 a 4 jaar pas geestelijk volwassen zijn, dus neem de tijd en u heeft jaren plezier met uw hond in de dogfrisbeesport.
Techniek: Tijdens de lessen krijgt u professionele begeleiding in het veilig, verantwoord, technisch en creatief frisbeeën met de hond. Elke worp en oefening zult u eerst zelf goed moeten leren beheersen om vervolgens stap voor stap te oefenen met uw hond. In de lessen worden diverse trainingsvormen aangeboden om de werptechnieken van de handler, dan wel de sprong-, vang- en snelheidstechnieken te verbeteren.Een goede training naast de frisbeesport is Balans en Coördinatie. Hier leert een hond zich bewust te worden van zijn lijf en zal leren deze goed te gaan gebruiken. Tevens is dit zeer goed voor het zelfvertouwen.  Sabine & Indy
Jacy toss & fetch 2012
Ondergrond: Wanneer u met uw hond naar een oefenveldje gaat om te frisbeeën moet het veld voldoen aan de volgende eisen:

  • Een egaal grasveld, geen molshopen, paaltjes, diepe gaten
  • Een zandvlakte is prima, denk aan wanneer het heel erg los zand is dat de snelheid van de hond eruit gaat. Zonder hond is het natuurlijk geen probleem!
  • Geen kunstgras, straat, grove houtsnippers!!! Zonder hond is het natuurlijk geen probleem!
  • Bij gladde ondergrond (door de regen) bestaat grote kans op slippen, crashen, verrekkingen van de spieren en pezen van de hond. Tevens de kans op slippen en blessures voor u.
  • Niet bij bevroren ondergrond frisbeeën met uw hond erbij. Zonder hond is het geen probleem!
Weersomstandigheden: Bij koud weer is het raadzaam om de hond niet op de koude grond te leggen alvorens u gaat frisbeeen. Met warm weer, boven de 20 graden,  wordt er kort getraind en goed gekoeld, met extreem warm weer, boven de 25 graden is het raadzaam om niet met de hond te gaan frisbeeën. U kunt natuurlijk wel zelf met een frisbeemaatje gaan frisbeeën.Voorkom oververhitting, vooral met warm weer! Niet te lang frisbeeën en koel uw hond d.m.v. de pootjes in het water te koelen. Let goed op uw hond naar zijn lichaamstaal en hijggedrag. Daaraan kunt u opmaken of de hond moe is.Let op: laat na de training niet het water in duiken! Denkend aan waterhonden…  Dit kan spierkramp opleveren bij uw hond of erger nog… hartstilstand (tenslotte is een hart ook een spier). Met de bidon wat water in de nek laten lopen is een optie.  Buddy backvault
 Jake dorst Warming up en cooling down: Net als bij een mens is ook voor de hond tijdens sporten de warming up en de cooling down belangrijk.
Zorg dat u eerst de hond goed warm gelopen hebt alvorens te gaan frisbeeen. Dit geldt tevens voor de cooling down; loop uw hond goed uit wanneer u met de hond gefrisbeed hebt. Wanneer u bij een dogfrisbeeclub aangesloten bent zullen de trainers u uitgebreid uitleggen hoe u het beste een warming up en cooling down kunt opbouwen m.b.t. dogfrisbee.
Geef uw hond 1 uur voor en na de training geen eten. Verder geen hele bakken water voor of na de training laten leeg slobberen. Matig met water, beetjes bij beetjes. Een bidon is een goed middel om uw hond rustig aan water te laten drinken.